Kohtaaminen I ja II -projektit

KOHTAAMINEN I PROJEKTI JA VANHAROOSA-ESITYS

Kohtaaminen oli vuonna 2015 toteutettu kolmiosainen projekti, jossa Kulttuurikollektiivi Silta toteutti toiminnallisia työpajoja ja haastatteluja kotihoidon, tehostetun palveluasumisen ja senioriasumisen asiakkaille. Työpajoja järjestettiin Seinäjoella sijaitsevassa Myllypuistokodissa ja Hyllykalliokodissa molemmissa viisi kappaletta ja kotihoidon seitsemän osallistujaa kohdattiin kukin kaksi kertaa. Työpajoihin sisältyi mm. keskustelua, musiikkia sekä runoja ja niissä kerättiin ja tallennettiin ikäihmisille tärkeitä tarinoita.


Kohtaamisten pohjalta syntyi Juulia Soidinahon käsikirjoittama Vanharoosa-näytelmä, jossa ikäihmisten kertomat tarinat nivoutuivat yhdeksi yhteiseksi tarinaksi. Vanharoosa on kertomus menneen ja tulevaisuuden kohtaamisesta ja hyväksymisestä. Esityksen ensi-ilta oli Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa perjantaina 6.11.2015. Esityksen kiertueversiota esitettiin talven 2015-2016 aikana Seinäjoen alueen palvelukeskuksissa ja sitä on tarkoitus viedä myös muualle maakuntaan kevään 2016 aikana.


Kohtaaminen-projekti toteutettiin Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston, Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan taidetoimikunnan sekä Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden ja ikäihmisten tulosalueen tuella. Projekti toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.


Syksyllä 2016 Seinäjoen kaupunginteatterissa kantaesitetty Vanharoosa nähtiin elokuussa 2016 Mallaskosken teatteriterassilla. Elokuussa Juulia Soidinaho ohjasi yleisön toiveesta Vanharoosa-esityksen Mallaskoskelle, jossa se esitettiin kaksi kertaa.


ROOLEISSA


Vanha Roosa: Marja-Leena Mäkelä

Emma, kotihoidon työtekijä ja Eliisabet: Tanja Huuskonen

Nuori Roosa: Juulia Soidinaho

Antti ja Matti: Sami Sainio

Mustasilmäinen akka: Maippi Nuormaa Vilen (nukettaja)


TYÖRYHMÄ


Käsikirjoitus: Juulia Soidinaho

Ohjaus: Venla Korja

Tuottaja: Katariina Vestergård

Puvustus ja lavastus: Annukka Mäntynen

Äänisuunnittelu: Juulia Soidinaho ja työryhmä

Valosuunnittelu: Maippi Nuormaa Vilén ja työryhmä

Videosuunnittelu: Markus Soini

Tekniikka-ajo: Markus Soini ja Joel Vilén

Kuvat: Jasmiina Soidinaho ja Jukka Kontkanen

Juliste: Emilia Kaupinmäki

Nuken toteutus: Maippi Nuormaa Vilén

Tuotanto: Kulttuurikollektiivi Silta ja Seinäjoen kaupunginteatteri


KOHTAAMINEN II-PROJEKTI JA IKIVIHREÄ-ESITYS


Ikivihreä on Kulttuurikollektiivi Sillan jatkoprojekti syyskaudella 2015 kantaesitetylle Vanharoosa-näytelmälle. Vanharoosan tavoin Juulia Soidinaho koosti Ikivihreän käsikirjoituksen alueen ikäihmisten tarinoista ja muistoista. Ikivihreä on lempeän koskettava kuvaus kahden ikäpolven kohtaamisesta, arvostuksesta, avusta ja rakkaudesta. Sisarteokseensa Vanharoosaan verrattuna Ikivihreä-esitys koostettiin monitaiteelliseksi kokonaisuudeksi, jossa Helena Viertolan runot ja Hanna Korhosen luoma liikekieli syvensivät teoksen kerroksia.


Näytelmä esitettiin seitsemän kertaa aikavälillä 2.–17.12.2016 Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa, josta se jatkoi kiertueelle maakuntaan vuoden 2017 puolella. Ikivihreän kiertue-esityksiä vietiin maakuntaan kymmenen esitystä. Esityksistä seitsemän kappaletta toteutettiin palvelulaitoksissa ja kaksi kappaletta avoimina esityksinä Kauhajoen Nuorisoseuralla tammi- ja huhtikuun 2017 välisenä aikana. Kiertue-esitykset otettiin vastaan hyvin ja Kulttuurikollektiivi Silta sai paljon myönteistä palautetta siitä, että teatteria viedään maakuntaan sekä erityisesti katsojien luo, jotka eivät itse pääse osallistumaan kulttuuritoimintoihin palvelulaitosten ulkopuolelle.


TYÖRYHMÄ


Haastattelut ja työpajat: Juulia Soidinaho ja Liisa Erkkilä (vier.)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juulia Soidinaho

Rooleissa: Anneli Cederström (vier.), Ville Orttenvuori (vier.) ja Juulia Soidinaho

Liikedramaturgia: Hanna Korhonen (vier.)

Kuva: Jasmiina Soidinaho (vier.) ja Jukka Kontkanen (SKT)

Lavastus ja puvustus: Annukka Mäntynen (vier.)

Ääni- ja valosuunnittelu: Selmu ry:n Preppaamo-hanke (vier.)

Ääniajo: Tommi Paarto (vier.)

Valoajo: Hanne Pietilä (vier.)

Tuottaja: Katariina Vestergård ja Nina Myllymäki (vier.)

Tuotanto: Kulttuurikollektiivi Silta ja Seinäjoen kaupunginteatteri

Yhteistyössä Suomen Kulttuurirahasto, Seinäjoen kaupungin ikäihmisten tulosalue ja Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut.


VANHAROOSA-KUUNNELMA 2018


Syksyllä 2015 Seinäjoen kaupunginteatterissa kantaesitetty Vanharoosa-näytelmä sai vuonna 2017 jatkoa, kun yhdistys päätti tuottaa näytelmästä kuunnelman. Vanharoosa-näytelmä oli Kulttuurikollektiivi Sillan vuonna 2015 toteuttaman kolmiosaisen Kohtaaminen-projektin viimeinen osa. Kohtaaminen oli projekti, jossa KultSi toteutti osallistavia työpajoja Seinäjoen alueella asuville kotihoidon, tehostetun palveluasumisen ja senioriasumisen asiakkaille keväällä 2015. Työpajat sisälsivät mm. keskustelua, laulua, runoja ja erilaisia toiminnallisia harjoitteita ja niiden tarkoitus oli kerätä ja tallentaa ikäihmisille tärkeitä asioita ja muistoja. Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Juulia Soidinaho käsikirjoitti ikäihmisten tarinoiden pohjalta Vanharoosa-esityksen, joka sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämöllä 6.11.2015.


Vanharoosa-kuunnelma toteutettiin alkuperäistä näytelmää kunnioittaen. Työryhmään pyydettiin mukaan Teatteritaiteen maisteri ja muusikko Sami Silén toteuttamaan kuunnelman äänimaailmaa yhteistyössä ohjaaja Juulia Soidinahon kanssa. Alkuperäisessä teatteriesityksessä näytelleet näyttelijät (lukuun ottamatta Sami Sainio, jonka paikalle pyydettiin Ville Orttenvuori) kokoontuivat kahtena päivänä kuunnelman äänityksiin. Talven 2017 mittaan Sami Silén koosti Vanharoosa-kuunnelman äänimaisemaa sekä loi teoksesta valmista materiaalia. Vanharoosa-kuunnelman rahoitus koostettiin Ikivihreä-esityksen ylijääneillä lipputuloilla ja Sami Silenin työskentely Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä taiteilija-apurahalla. Valmis Vanharoosa-kuunnelma valmistuu keväällä 2018 jaettavaan muotoon ja sitä pyritään jakamaan ensisijaisesti maakunnan palvelulaitoksiin, jossa se tavoittaa kulttuurin katveeseen jääviä henkilöitä.


TYÖRYHMÄ


Käsikirjoitus ja ohjaus: Juulia Soidinaho

Äänisuunnittelu: Sami Silén (vier.)


ROOLEISSA


Vanha Roosa: Marja-Leena Mäkelä

Emma, kotihoidon työntekijä ja Eliisabet: Tanja Huuskonen

Nuori Roosa: Juulia Soidinaho

Antti ja Matti: Ville Orttenvuori (vier.)

Tuotanto: Kulttuurikollektiivi Silta 

(c) Kulttuurikollektiivi Silta, 2018